במפגש זה דנו בנושא רגשות וקבלת החלטות. למדנו שמחקרים בנושא זה תפסו תאוצה בעשרים השנים האחרונות. דיברנו על כך שרגשות יכולים לשמש ככוח מניע מצד אחד, אך מצד שני עלולים להוביל להטיות.
הזכרנו שרגשות יכולים לעבור בין סיטואציות, ולהשפיע על החלטות שאינן קשורות למקור היווצרותן. כך למשל, בימים שמשיים אנשים משקיעים יותר במניות. הזכרנו שאנשים לא בהכרח יודעים לייחס את סיבת הרגש למקורו, והחלטותיהם יכולות להיות מושפעות מכך. על כן למשל כדאי שעוגה תיאפה בתנור בעת שקונים פוטנציאלים מבקרים בדירה. בהקשר זה דנו בהבחנה המקובלת בפסיכולוגיה שבין רגשות, תחושות ומצבי רוח, ובתוך כך הזכרנו את תיאוריית feelings as information של שוורץ (1983, 1990, 2011).
לאחר מכן דיברנו על כך שלא ניתן להוריד רגשות לעולם דו-מימדי.
הזכרנו שני מודלים עיקריים לרגשות: (1) Appraisal-Tendency Framework לפיו רגשות נובעים מהערכה אישית לאירועים ומתפקדים כמתאמים, היות ולכל רגש נלווית נטייה לפעולה שהיא התגובה המתאימה ביותר במידה ורגש זה מתעורר; (2) מודל המציע שרגשות יוצרים מטרות, שבתורן מעוררות פעולות להגשמתן. בהקשר זה הזכרנו מחקר שמתאר את ההשפעה של רגשות שונים על אפקט הבעלות.
לאחר מכן דיברנו על המעורבות של רגשות בתהליכים בין-אישיים.
דנו בשאלה האם מדיניות שמונעת השפעה של רגשות על קבלת החלטות היא רצויה, והאם בכלל היא אפשרית. הזכרנו את התיאוריה המועלית בספרו של דניאל כהנמן על קיומן של שתי מערכות חשיבה, האחת מהירה, אינטואיטיבית ורגשית, והשנייה איטית, מכוונת ומושכלת. דנו בשאלה האם נכון להנגיד בין רגש לרציונליות, והסקנו שיש החלטות שכדאי שיתבססו על רגש ואחרות שלא.
לאחר מכן התעמקנו בהשפעה של רגשות על קבלת החלטות של מומחים, אשר בשל ניסיונם וחשיבות החלטותיהם, לא ברור באיזו מידה יושפעו מרגשות. דיברנו על הקושי בעריכת מחקר אמפירי בתחום, ועל הצורך בעדויות על המתרחש מחוץ למעבדה. הזכרנו מספר מחקרים אמפיריים שנערכו מחוץ למעבדה, וביניהם: (1) מחקר על ההשפעה של רגשות על ביצועיהם של שחקני רוגבי; (2) ניסוי טבעי על ההשפעה של לחץ פסיכולוגי על ביצועי כדורגלנים, המנצל את האקראיות בסדר הבועטים בעיטות מכריעות; (3) מחקר שמצא שבמהלך המשבר הכלכלי של שנת 2008, משקיעים מקצועיים פחות לקחו סיכונים בשוק ההון; (4) מחקר שמצא ששופטים בבתי משפט לנוער פוסקים עונשים חמורים יותר בשבועות שלאחר הפסד קבוצת הפוטבול שהם אוהדים; (5) מחקר של יואב על ההשפעה של אירוע אמוציונלי שלילי (פגישה עם חולי סרטן טריים) על קבלת החלטות קליניות של רופאים (הפניה לבדיקה אבחנתית).
לסיום דנו בחשיבות הסוגיה של השפעת רגשות על קבלת החלטות, ועל שימוש אפשרי בידע על השפעה זו ככלי מדיניות.
לקריאה נוספת, ראו:
Gross, James J. "The emerging field of emotion regulation: An integrative review." Review of general psychology 2.3 (1998): 271-299.
Schwarz, Norbert. "Feelings-as-information theory." Handbook of theories of social psychology 1 (2011): 289-308.
Schwarz, Norbert, and Gerald L. Clore. "Mood, misattribution, and judgments of well-being: informative and directive functions of affective states." Journal of personality and social psychology 45.3 (1983): 513.
Schwarz, Norbert, and Gerald L. Clore. "Mood as information: 20 years later." Psychological inquiry 14.3-4 (2003): 296-303.