מפגש חמישי (20.1.21): מוזיקה ורגש

במפגש זה המשכנו בדיון על רגש וקבלת ההחלטות, והפעם מכיוון מוזיקלי. דיברנו על יומני ההאזנה שהכנו לקראת המפגש, ויחד ניסינו להבין איך סוגי מוזיקה שונים משפיעים עלינו רגשית.

דיברנו על מוזיקה שאנחנו מקשיבים לה לשם ההנאה, לשם העברת הזמן, כריכוז ברקע, כמסייעת לעבודת ניקיון או ליציאה לריצה. ובכלל, דיברנו על מה המקום של מוזיקה בחיינו. מכאן העלנו את השאלה למה אנחנו מקשיבים למוזיקה? והתמקדנו במטרה הרגשית, שבה אנחנו שומעים מוזיקה כדי להרגיש רגש מסוים.

גילינו שטעם מוזיקלי מתקבע בשנות העשרה לחיינו, שהמוח של מוזיקאים מחווט שונה מהמוח של אנשים שלא ניגנו מעולם, ושמוזיקאים גם מעבדים מוזיקה בצורה שונה מבחינת האזורים המוחיים שפעילים אצלם בזמן האזנה למוזיקה. וכאן גם בירכנו על מזלנו שאנחנו חיים בעידן שבו יש לנו יכולת לשמוע מגוון עצום של סוגי מוזיקה בכל בית.

לאחר מכן, ראינו איך הרגשות שמוזיקה מעוררת הם הרבה פעמים משותפים לאנשים שונים, ולפעמים דווקא לא. דנו בשאלה האם מוזיקה יכולה לעבוד כמו מתכון, כלומר, האם שילוב סולמות ואוקטבות מסוים יכול לייצר רגש אחד בניגוד לאחר (או דווקא אווירה אחת במקום אחרת). ומהי בעצם מוזיקה, מה ההבדל בינה לבין רעש והאם אפשר בכלל להבחין ביניהם.

משם המשכנו לנושא פרדוקס הטרגדיה: למה אנחנו נהנים לשמוע מוזיקה עצובה והאם כאב יכול גם לגרום להנאה. גילינו שאנשים דיכאוניים מעדיפים להקשיב למוזיקה עצובה הרבה יותר מאשר אנשים שאינם דיכאוניים. דנו באפקט המרגיע של מוזיקה, והאופן שבו מוזיקה יכולה לעזור לנו לעבד רגשות. והופתענו לגלות שדווקא בתקופת הקורונה, ככל שאנשים במצב רוח דיכאוני, הם שומעים פחות מוזיקה.

דנו במטה אנליזה חדשה, שלא מצאה קשר בין מאפייני אישיות לבין טעם מוזיקלי, ומשם המשכנו לדיון בשאלה מדוע בכלל אנחנו מצפים ללמוד על עצמנו מתוך ההעדפות שלנו? גילינו שניסויים הראו שחוכמת ההמונים עובדת גם בנושאים שהם עניין של טעם, וסיימנו עם דיון בתפקיד ששאלוני באזפיד ממלאים בהגדרת הזהות שלנו.
 

לקריאה נוספת, ראו:

Salganik, M. J., Dodds, P. S., & Watts, D. J. (2006). Experimental study of inequality and unpredictability in an artificial cultural market. Science311(5762), 854-856.

Yaniv, I., Choshen-Hillel, S., & Milyavsky, M. (2011). Receiving advice on matters of taste: Similarity, majority influence, and taste discrimination. Organizational Behavior and Human Decision Processes115(1), 111-120.

ולהאזנה נוספת:

letsplaykidsmusic.com

 

זום מפגש 5 קבלת החלטות