במפגש זה המשכנו לדון בנושא רגשות וקבלת החלטות. למדנו שחקר המוח צובר תאוצה בעשורים האחרונים. דיברנו על כך שבניגוד לגישה ששלטה בעבר, שחילקה את המוח לאזורים שונים הפועלים בנפרד, כיום רואים בו רשת תקשורת שפועלת יחדיו. דיברנו על האופן בו המח רותם אזורים שונים לפעולה יחדיו בשביל לקבל החלטה.
הדוגמה איתה הלכנו כחוט השני במהלך הדיון היא נושא הציות לתשלום מיסים. למדנו שאנשים שצריכים להגיש דו"חות מס או לעמוד בפני תהליכים מול רשויות המס מגיעים לתהליך לחוצים, ודיברנו על ההשלכות של המצב לאופן קבלת ההחלטות שלהם.
משם עברנו לזווית דיון חדשה, שדיברה על התפקיד של נורמות חברתיות מול החוק באכיפה של ערכים שחשובים לחברה. האם אנשים ישלמו יותר מיסים כאשר יסבירו להם מהו העונש הצפוי אם יעלימו מס – מצב של מוטיבציה חיצונית – או דווקא כאשר יסבירו להם לאן הולכים כספי המיסים ומה החשיבות של התשלום שלהם – מצב של מוטיבציה פנימית?
לאחר מכן המשכנו בדיון דרך הפריזמה של המשפט של האנשים הטובים. שוב שאלנו את עצמנו כיצד נתנהג בסיטואציות חוקיות שונות, וניתחנו מצבים חוקיים לא רק מבחינה פלילית, אלא דרך ההיבטים הפסיכולוגיים והסוציולוגיים של השפעת נורמות על עיצוב הרגולציה.
הנגדנו בין גישת הענישה או הגמול של הדין הפלילי לגישת ההרתעה ולגישה הכלכלית. ראינו כיצד ההשפעה של סנקציות משתנה בהתאם לסוג האדם, לגודל הסנקציה ולסיכון להיתפס, והעמקנו בשאלה כיצד אנשי עסקים יגיבו למודלים שונים של תשלום מס.
לסיום, דיברנו על פתרונות התנהגותיים שונים לבעיות אכיפה, של מיסים ובכלל.
לקריאה נוספת, ראו:
פלדמן, יובל (2014). משפט, נורמות והתנהגות: על משתנים ממתנים, על משתנים מתווכים ועל מה שביניהם.