יחב"ל בתנ"ך - מפגש ראשון: היכרות (8.12.19)

מיקום: המחלקה ליחב"ל, האוניברסיטה העברית

נוכחים: 5

מסכם: אופק רימר

  1. ראשית, התחלנו מסבב היכרות של הנוכחים:
    1. יונתן ברנדר - שנה ב' בתכנית תל"ם של המחלקה ליחב"ל. עולה מארה"ב, למד יחב"ל ולימודי יהדות בישיבה יוניברסיטי.
    2. רפאל בן לוי - דוקטורנט במחלקה למדעי המדינה באונ' בר-אילן. מתגורר בלוד. עוסק בתרבויות האסטרטגיות של ארה"ב וישראל, וכיצד הן משתקפות במדיניות מול איראן.
    3. ג'ייסון סילברמן - דוקטורנט במחלקה ליחב"ל. מתעניין במחקר של תפוצות ויחסים בין-לאומיים. עולה מארה"ב, למד לימודי מזה"ת באונ' אוהיו.
    4. נעמה בך - מאסטרנטית בחוג למקרא. למדה תואר ראשון במחלקה ליחב"ל.
    5. אופק רימר - ראש הקבוצה. דוקטורנט במחלקה ליחב"ל. מתעניין בחשיפת סודות על ידי המדינה, ובפרט בשימוש הפומבי במודיעין. מתגורר בירושלים.
    6. לא נכחו: יניב שטיימץ (ראש הקבוצה) ורמי דניאל.
  2. לאחר סבב ההיכרות, הוצגו הרציונאל והחזון של התכנית.
  3. התקיים דיון על בסיס מובאות מתוך טקסטים של אחד העם וברל כצנלסון על הגישות השונות לתנ"ך. תוך כדי הדיון התחדדו מתחים זהותיים ומחקריים אשר עלינו להיות מודעים אליהם בגישתנו לטקסט המקראי. בתוך כך:
    1. מתח חילוני-דתי. משמע, האם אני מקבל/ת את התנ"ך והסיפורים המובאים בו כפשוטם, או האם אני ניגש/ת אליהם בכלים מודרניים ונכון לערער ולבקר את הטקסט. 
    2. מתח ישראלי-אוניברסלי (אקדמי). בין העמדה שלנו כישראלים וכיהודים ובין העמדה שלנו כחוקרים המתכתבים עם הקהילה האקדמית הרחבה.
    3. מתח היסטורי-ספרותי. האם במחקר שלנו אנחנו מקדישים חשיבות מיוחדת להבנת האמת ההיסטורית והסיפור השלם, או שמא אנחנו מתייחסים לתנ"ך כיצירה ספרותית-תרבותית ומפרשים אותה.
    4. מתח נורמטיבי. האם בכוונתו לעסוק בשאלות נורמטיביות ולשפוט את הטקסט המקראי בשאלות מוסריות? האם אפשר בכלל להתעלם מדיון בשאלות מסוג זה?  
  4. הנושא האחרון היה הפריסה של התכנית השנתית. הוצג התכנון הראשוני והתקבלו הצעות נוספות למפגשים:
    1. במקרה שמפגשים 3 ו-4 יאוחדו (דיון בין מרצה מיחב"ל למרצה ממקרא על גישות לחקר התנ"ך), רפאל הציע לקיים מפגש המשך למפגש 2 "מבוא למקרא" שיעסוק בהיסטוריה של האימפריות המקבילות לתקופת התנ"ך. כמו כן, רפאל הציע לסקור במפגש 2 את התוכן של התנ"ך; וכן להשיג מפת ידע של האירועים והתקופות השונות בתנ"ך.
    2. יוני הציע שבתחילת כל מפגש, חבר קבוצה ייתן "וורט" - פרשנות יחב"לית עצמאית לטקסט מקראי כלשהו. זאת, כמתאבן וכתמריץ להתחיל לפתח רעיונות למחקר.
    3. לקראת מפגש 5 שיעסוק בסקירת הספרות הקיימת הקושרת בין התנ"ך לפוליטיקה העולמית, כל חברי הקבוצה שיש להם ידע מוקדם מתבקשים לתרום ולהביא מקורות רלוונטיים, ולדעת לדבר עליהם מעט.   
    4. יוני הציע להתחבר באיזשהו אופן לפרויקט "929-תנ"ך ביחד", אם בהרצאה מפי יוזמי הפרויקט ואם בתרומת תוכן לפרויקט בקצה.