מפגש שביעי (7.4.21): העתיד בחקר סכסוכים ויישובם

המפגש עסק בביטוי של מחקר על העתיד בחקר סכסוכים ויישובם - דיסצפלינה שהחשיבה על העתיד לא קיים בה כתחום בפני עצמו, על אף שהנושא נוכח בתתי-תחומים שונים במחקר.

במפגש עסקנו בשני טקסטים:

-Finlev, Tessa. "Future Peace: Breaking Cycles of Violence through Futures Thinking." Journal of Futures Studies 16, no. 3 (2012): 47-62.

- Leshem, Oded Adomi, and Eran Halperin. "Lay theories of peace and their influence on policy preference during violent conflict." Proceedings of the National Academy of Sciences 117, no. 31 (2020): 18378-18384.

 

המאמר הראשון מציג בצורה יפה עיסוק בעתיד בתוך תחום חקר הסכסוכים. הוא מציג טיעון בסיס שחוקרי עתיד  צריכים להתערב במצבי סכסוך בכדי לקדם דמיון של עתיד של שלום, בכדי לשבור את דינמאיקת האלימות של הסכסוך שמקשה על דמיון של עתיד ללא סכסוך. כמו כן, מוצגת דוגמה של עבודת שטח של קניה בה יצרו מתודלוגיה של דימוי תרחישי עתיד עם נוער.

המאמר השני אינו עוסק באופן מוצהר בדימוי עתיד, אך למעשה דרך סקר עם חברה ישראלית-יהודית ופלסטינית מזהים את דימויי השלום של הצדדים השונים. הוא מבחין בין סוגים שונים שלום, ומבקש לבחון כיצד זה בא לידי ביטוי בתפיסות האנשים עצמם בסכסוך, וכיצד זה מתרגם למדיניות של סיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

החלק השני של המפגש התמקד בביקורת עמיתים על העבודה של משתתפת בקבוצה, הצעת המחקר לדוקטורט של מובילת הקבוצה, קרן וינטר-דינור. המחקר עוסק באיזה אופן תפיסות עתיד משפיעות על תהליכי פיוס סכסוכים, עם הבחנה לשני סוגים של תפיסות עתיד-אוריינטציית עתיד כפי שבאה לידי ביטוי בניסוח הסכמים; ותפיסות משותפות של עתיד של חברות תחת הסכסוך.