לימודי מוגבלות- שיח, מחקר ומעשה

מפגש ראשון לשנת תשע"ח 08.11.2017

פתחנו את המפגש הראשון לשנת תשע"ח לקבוצת ההמשך שלנו בנושא לימודי מוגבלות- שיח, מחקר ומעשה. הגיעו כל החברים אשר השתתפו בקבוצה בשנה שעברה (7 כולל הרכזת). הקדשנו את תחילת המפגש לעדכונים בהתקדמות המחקר של כל אחד ואחת, עדכונים בנוגע להשתתפות בכנסים ועוד.

בהמשך דנו בשני מאמרים אשר נשלחו לחברים לפני המפגש:

Loja, E., Costa, M. E., Hughes, B., & Menezes, I. (2013). Disability, embodiment and ableism: Stories of resistance. Disability & Society28(2), 190-203.‏

Campbell, F. A. K. (2008). Exploring internalized ableism using critical race theory. Disability & Society23(2), 151-162.‏

מפגש שני 06.12.2017

את המפגש התחלנו בסבב היכרות חדש מאחר והצטרפה אלינו חברה חדשה לחברותא, המגיעה מתחום המשפטים. 

לאחר מכן ערכנו דיון בשני מאמרים שהמשתתפים קראו לפני המפגש, הנוגעים לנושא של embodiment, לקות אל מול מוגבלות, התנועתיות  בין מצבי בריאות וחולי ועל השלכותיה מבחינת זהות, מדיניות חברתית, תפיסת המגבלה על ידי החברה ועוד. 

Vick, A. (2013). The embodied experience of episodic disability among women with multiple sclerosis. Disability & Society28(2), 176-189

Samuels, E. J. (2003). My body, my closet: Invisible disability and the limits of coming-out discourse. GLQ: A Journal of Lesbian and Gay Studies9(1), 233-255.‏

 

 

 

 

 

 

מפגש שלישי 03.01.2018

במפגש זה אירחנו את דורון דורפמן, דוקטורנט למשפטים מאוניברסיטת סטנפורד. מחקרו של דורון עוסק בחשדנות הקיימת בחברה האמריקאית ביחס לאנשים עם מוגבלות והזכויות להם זכאים. 

דורון הרצה על מחקרו המקיף בתחום, אשר כלל 43 ראיונות עם אנשים עם מוגבלות, וסקר של 1085 נבדקים ביחס לסוגיה זו. במפגש הציג דורון את ההיבט המתודולוגי של המחקר וכן מסקנותיו המעניינות. בנוסף שיתף אותנו בסוגיות הקשורות לעולם האקדמיה והמחקר.

היה מרתק וחברי הקבוצה הרגישו נשכרים מאוד מהמפגש.

מפגש רביעי- מושב בנושא מוגבלות בכנס האיכותני הדו שנתי באוניברסיטת בן גוריון 07.02.18

ביום זה הצגנו ארבע משתתפות מהחברותא בשני מושבים שונים בכנס האיכותני הדו שנתי באוניברסיטת בן גוריון.

במושב אחד הצגנו 3 משתתפות מהחברותא ומשתתפת נוספת את הנושא של מוגבלות ומחקר איכותני. היוזמה לכך הגיעה מאחת מחברות החברותא (נועה טל-אלון). הצגנו את מחקרי הדוקטורט שלנו אשר כולם עוסקים בתחום לימודי המוגבלות מזוויות מתודולוגיות שונות- חקר מקרה, ראיונות איכותניים ועוד.

במושב אחר הציגה משתתפת נוספת מהחברותא את מחקרה מנקודת מבט של מחקר נראטיבי - על הנאמר והלא נאמר.

היה כנס פורה ומשמעותי לכולנו, במיוחד מבחינת הכנסת התחום של לימודי מוגבלות לשיח המתודלוגי של מחקר איכותני.

מפגש חמישי- 21.02.2018

במפגש זה הציגו שתי משתתפות מהחברותא סוגיות מחקריות.

משתתפת אחת הציגה נושא המעניין אותה, הקשור באופן עקיף למחקרה ועוסק בהיבט החברתי ובהיבט המדיניות ביחס לקבלת אבחנה של אוטיזם. על אף שאינה חוקרת זאת במסגרת הדוקטורט, היא מתעניינת בסוגיה זו בעקבות עבודתה בשטח ובשל הנושאים העולים במסגרת החברותא.

המשתתפת השנייה הציגה את קבלת הממצאים הראשונים ממחקר הדוקטורט. היא הציגה בפנינו סוגיות שונות העולות מהממצאים הראשונים ודנו בהמשך ניתוחם והפרשנות להם.

מפגש שישי 21.03.18

במפגש זה קראנו ביחד מאמר שכתבה אחת המשתתפות לפני שליחתו לכתב עת. קיימנו דיון בנושא של כתיבת מאמרים, וכל אחת ואחד חלקה מניסיונה בנוגע לכתיבה מקצועית. 

מפגש שביעי 02.05.18

במפגש זה הציגו שני חברים סוגיות מהדוקטורט. אחת המשתתפות ביקשה להתייעץ בנוגע למתודולוגיה וללמוד מחברי הקבוצה על דגשים בנואש של ניתוח נתונים. בנוסף, חברי הקבוצה שיתפו לגבי המורכבות בקבלת מלגות ומשרות לאחר סיום הדוקטורט.

מפגש שמיני 30.05.18

במפגש זה, דנו חברי הקבוצה בכתיבת מאמר משותף אשר יעסוק בתהליך ההתמודדות שלנו עם לימודי המוגבלות בתוך קבוצה מולטי-דיספלינרית. במפגש האחרון של החברותא לשנה זו, תעשה חלוקת תפקידים לצורך כתיבת המאמר.

לקראת מפגש זה שלחה אחת המשתתפות מאמר העוסק בהוראה של לימודי מוגבלות לסטודנטים לעבודה סוציאלית:

Morgan, H. (2012). The social model of disability as a threshold concept: Troublesome knowledge and liminal spaces in social work education. Social Work Education31(2), 215-226.

 

 

 

מפגש תשיעי 20.06.2018

במפגש זה הציגו שתיים מהמשתתפות את מחקריהן. אחת מהמשתתפות בתהליך כתחבת הצעת המחקר לדוקטורט. במהלך המפגש התקיים דיון בנושא של מחקר איכותני וגישותיו השונות.

מפגש עשירי 11.07.2018

מפגש אחרון לחברותא. למפגש זה הזמנו את ד"ר נצן אלמוג; אקטיביסטית, חוקרת ומרצה בכירה במכללת אונו בתחום של לימודי מוגבלות. ביקשנו מנצן שתשתף אותנו בתהליך כתיבה קבוצתי בו לקחה חלק, במכון ון ליר, במהלכו הוציאה הקבוצה את המקראה הראשונה בעברית ללימודי מוגבלות. לאחר מכן סיכמנו ביחד את התהליך שעברנו בשנתיים האחרונות, וכן חילקנו את העבודה בינינו לקראת כתיבת המאמר המשותף.