תקשורת ומדע: מבט אינטרדיסציפלינרי על מדע, מומחיות ופעולה ציבורית

תקשורת ומדע: מבט אינטרדיסציפלינרי על מדע, מומחיות ופעולה ציבורית

אחת ההנחות בעולם המדע גוזרת שידע מבוסס על השדה ולא נוצר בו, דבר שלעתים יוצר חלוקה בין המדען להדיוט, ובין הסביבה למגדל השן. אף שנראה שישנה מגמה של שינוי באופן בו מדענים תופסים את מקומו של הציבור בעבודתם, עיקר ההתכתבות נשארת בגבולות העולם המדעי, ואף שתלמיד המחקר גדוש בידע, ידו קצרה בעולם המעשה. בהתחשב בכך, קבוצה זאת עוסקת בערך החברתי של ידע אקדמי ובערך האקדמי של ידע חברתי.
תוך התמקדות בעבודות החקר של המשתתפים ודרך שיתוף אקדמי, מקצועי וחברתי, הקבוצה דנה באופנים שבהם מתכתבים מדע ואקדמיה עם הספירה הציבורית, ומכוונת ליצירת שיח אינטרדיסציפלינרי, במקביל לפעילויות חוץ מוכוונות מעשה המסתמכות על למידה משותפת. במהלך השנה נתמקד בארבע קטגוריות: מדע, מומחיות, ציבור ופעולה (ייתכנו שינויים בהתאם לתנודות הקבוצה). דרך קטגוריות אלו נעסוק במיקום של מדע, הגדרתו, מאפייניו ותכונותיו. בתוך כך נדון במומחיות מתוך ומחוץ למסגרת המדעית ה"קונבנציונלית", ונתרכז בקהלים שבתוך ומסביב לעולם המדעי — "הציבור". בהתבסס על אלו נמשיך לפעולה יישומית, משולבת ומשלבת, שתהיה מוסכמת על כל חברי הקבוצה.
מטרות הקבוצה הן מתן קול לידע המופק מהספירה הציבורית כאמצעי אינפורמטיבי שווה ערך לידע המופק עליו, ויצירת מסגרת אינטרדיסציפלינרית הלקוחה מעולם המעשה ומידע מבוסס ניסיון. באופן ספציפי, הקבוצה תהווה מרחב למידה לכל המעוניין להפיק מעבודתו האקדמית ערך מוסף גם מחוץ לגבולות האקדמיה. בכך, הקבוצה תהווה תשתית למחקרי פעולה שיאפשרו איתור צרכים והערכות מצב תוך למידה שיתופית עם הציבור הרחב. כך, יהיה ניתן לצור לא רק ידע מעוגן בשדה (Grounded Theory) אלא גם ידע שמתכתב עמו (Shared Theory).


הקבוצה תיפגש אחת לחודש. 


מוזמנים/ות ליצור קשר:
אוראל בני עמנו, OrelB.Amano@mail.huji.ac.il
המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה | האוניברסיטה העברית בירושלים.

יש להירשם בקישור: https://goo.gl/forms/d84mmq1SecJHx6Dk2. 

 

 

Science & Communication: An Interdisciplinary Perspective on Science, Expertise and Public Action

One of the assumptions in the scientific world is that knowledge is created in the field but not created by it, something that may create a segregation between scientists and lay people, and between the public environment and the ivory tower. Though there seems to be a change in the way that scientists perceive the status of the public sphere in their work, the majority of their discussions stay at the boundaries of their scientific sphere(s). And while researchers may have advanced theoretical knowledge, such knowledge is neither easily applied in practical situations nor easily translated into non-specialist language. 
This research and discussion group addresses the intersection between the academic and the public sphere. Through open conversations based on the participants' works, and by academic, professional and supportive collaborations, this group aims to produce interdisciplinary discourse in addition to concrete contribution at the public sphere. During the year we will focus on four categories: Science, Expertise, Public and action-oriented activities (changes may occur in accordance with the dynamics of the group). Through these categories we plan to deal with the core-definition of science, its characteristics and premises. Along similar lines, we will question expertise from within and outside the "conventional" scientific framework, focus on the "Public" –communities within and around the scientific sphere(s), and will try to take an active and integrated part in this rich context.
In its essence, this group is intended for all research students, from any department, who feel that the open discussions can provide additional value to their academic work. The main goals of the group are to actively acknowledge the informative voice of the public sphere as an equal companion to the academic information on it, and to create an interdisciplinary experience-based frame. Thus, we will be able to focus not only on grounded theory, but on shared theory as well. 

Meetings will take place once a month. 


Feel free to contact me: 
Orel B. Amano, OrelB.Amano@mail.huji.ac.il
Department of Sociology & Anthropology  | Hebrew University of Jerusalem.
To register follow this link: https://goo.gl/forms/d84mmq1SecJHx6Dk2.

 

מועדי המפגשים ומיקומם

מפגש ראשון: מבוא והכרות עם משתתפים חדשים

המפגש הראשון של קבוצת המחקר התקיים ביום ראשון ה-10 לדצמבר באוניברסיטה העברית. לאור הכרות קודמת של חלק ממשתתפי הקבוצה, עיקר המפגש היה בהצגה של משתתפים חדשים ותיאום ציפיות. כמו כן נעשה ניסיון לקביעת לו"ז מראש (בדומה לשנה החולפת), אך הוחלט לאפשר יותר גמישות לאור הלו"ז המשתנה של המשתתפים.

 

מפגש שני: ציבור ומדע (פורום צעירים)

מפגש זה התקיים ביום שישי ב-12 לינואר באוניברסיטת בר-אילן במסגרת השתלמות פורום צעירים של האגודה הישראלית לתקשורת. ההשתלמות עסקה בנושא "הדוקטורט כפרויקט: ארגון, ניהול ויחצ"ון הדוקטורט". בין המציגים בפורום היה ד"ר ארז גרטי, ראש תחום תקשורת המדע במכון דוידסון וחבר ברשת החוקרים של הקבוצה, ששוחח על הנגשת ממצאים מדעיים לתקשורת ולציבור. במהלך המפגש שמענו במקרה גם על הרצאה ביום ראשון, דבר שהוביל למפגש הרביעי שיצוין בהמשך. ניתן למצוא פרטים נוספים על פורום הצעירים בקישור זה: https://www.facebook.com/israel.communication.association/

 

מפגש שלישי: מדע ופוסט-אמת

המפגש הרביעי של קבוצת המחקר התקיים בהתראה קצרה ביום ראשון ה-14 לינואר, גם כן באוניברסיטת בר-אילן. במפגש זה הצטרפנו למפגש פתוח שהתקיים כחלק מהקולוקוויום בתכנית למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטה. בתכנית שוחח פרופסור סטיב פולר מאוניברסיטת וורויק על מדע ופוסט-אמת. המפגש היה מרתק ובמהלכו הכרנו משתתפים חדשים מהתכנית.  ניתן למצוא פרטים נוספים על התכנית בקישור זה: https://www.sts-biu.org/

 

מפגש רביעי וחמישי: הכנס הסוציולוגי 

המפגש הרביעי והחמישי של קבוצת המחקר התקיים בימים שני ה-29 ושלישי ה-30 לינואר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. במפגש זה התכנסנו במסגרת הכנס השנתי של האגודה הסוציולוגית הישראלית. במהלך הכנס הציגו שניים מחברי הקבוצה את עבודתם ואנו עתידים לשבת במושבים מקבילים ובעיקר סביב המושב של "קשר בין מחקר ופרקטיקה: היזון חוזר בין מחקר - מדיניות – התנהגות" של קהילת בריאות ורפואה ו"בין ידע חברתי לידע טכנולוגי" של קהילת ידע, מדע וטכנולוגיה. ניתן למצוא פרטים נוספים על הכנס בקישור זה: http://www.iss-annual-conference.org.il/2018/

 

מפגש שישי: עתיד הסוציולוגיה?

המפגש השישי של קבוצת המחקר התקיים במכללה האקדמית תל-אביב יפו ביום שני ה-16 לאפריל. המפגש החל בהרצאת האורח של פרופסור ניסים מזרחי על עתידה של הסוציולוגיה, זאת במסגרת הסמינר המחלקתי של בית הספר לממשל וחברה. לאחר השיחה, התכנסה הקבוצה ודנה בסוגיות שעלו בהרצאה ("מסוציולוגיה של חשד לסוציולוגיה של משמעות") במסגרת הרחבה יותר של מדע, הנגשתו והרלוונטיות שבו בעיני הציבור הרחב. 

 

מפגש שביעי ושמיני: מרתון אקדמי

בהשפעת האופנה החדשה של מרתונים אקדמיים, התכנסה קבוצת המחקר למפגש כפול באוניברסיטה העברית בירושלים ביום שני ה-30 לאפריל. טרם תחילת המרתון, כל אחד מהמשתתפים הציב מטרות אישיות למפגש והגדרנו זמנים ומשימות לעבודה עצמאית במסגרת החברתית. מסגרת המרתון הוגדרה לפי שישה סבבים של 25 דקות כל סבב, ולאחריו 5 דקות להפסקה. 

 

מפגש תשיעי ועשירי: הכנס האנתרופולוגי  

המפגש התשיעי והעשירי של הקבוצה התקיים בימים רביעי ה-23 וחמישי ה-30 למאי במתנ"ס העירוני בדימונה. במפגש זה התכנסנו במסגרת הכנס השנתי של האגודה האנתרופולוגית הישראלית. במהלך הכנס  הציגו שניים מחברי הקבוצה במסגרת מושב "אנתרופולוגיה לשונית" (המושב מהווה חלק מקהילת אנתרופולוגיה לשונית. ניתן לקבל מידע נוסף על הקהילה בקישור: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScAvSJbHqz8xCf1acKD-hBwpW_eXya9...). מלבד ההשתתפות במושב,ישבנו במושבים מקבילים ובעיקר סביב ההרצאה המרכזית של פרופסור מייקל פישר מ-MIT על תנועה, מדע וטכנולוגיה. ניתן למצוא פרטים נוספים על תכנית הכנס בקישור זה: http://isranthro.org/אירועים/הכנס-השנתי-2017/תכנית-הכנס-המלאה/

 

המפגש האחד עשר: הכנס השבעה עשר של האגודה הישראלית להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים

המפגש האחד עשר של קבוצת המחקר התקיים ביום ראשון ה-10 ליוני במכון ון ליר בירושלים. המפגש התקיים במסגרת הכנס השבעה עשר של האגודה הישראלית להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים. במהלך הכנס הציגו שלושה מחברי הקבוצה יוזמה משותפת שמטרתה להנגיש לקהל הרחב תכנים בהיסטוריה, סוציולוגיה ופילוסופיה של המדע. ניתן למצוא פרטים נוספים על תכנית הכנס בקישור זה: http://www.vanleer.org.il/sites/files/ScieneHistory18.pdf