קבוצות ממשיכות 2015-2016

חקר הפילנתרופיה והחברה האזרחית

בעשורים האחרונים חלה צמיחה משמעותית במספר הארגונים הוולונטריים הפועלים בישראל ובמקביל עלייה בנתינה של ישראלים התורמים מכספם ומזמנם באמצעות מנגנונים פרטיים ומוסדיים.

נוכחותם הגוברת של הפילנתרופים הישראלים וארגוני החברה האזרחית בזירה הציבורית הובילה בעשור האחרון להתפתחות המחקר הנוגע לעשייתם וליחסי הגומלין בינהם, בינם לבין מוסדות הממשלה, עם החברה הישראלית ובמבט השוואתי ביחס למדינות אחרות. קבוצת הלימוד לחקר הפילנתרופיה והחברה האזרחית נועדה לאפשר מסגרת קבועה למפגש ולשיח בין תלמידי מחקר העוסקים בתחומים אלה.

היות המחקר בשלביו הראשונים יוביל את חברי הקבוצה לעסוק בניסיון להגדיר את גבולות התחום, המרחב האינטרדיסציפלינרי בו הם פועלים והחיבור של העשייה המחקרית בישראל למחקר בעולם.

הקבוצה תאפשר לתלמידים אלה להפנים את קווי הדמיון במחקריהם, להיחשף למגוון תיאוריות, שיטות מחקר, כלי מחקר ותהליכי עיבוד נתונים, ובכך לאפשר הפריה הדדית בתהליכי המחקר והכתיבה שלהם.

החברותא תתמקד בסוגיות בחקר הפילנתרופיה והחברה האזרחית ובינהן אתגרים ודילמות במחקר איכותני ומחקר כמותני בתחום זה, תיאוריות, מודלים ומסגרות קונספטואליות, חקר הפילנתרופיה והחברה האזרחית מגמות –בפרספקטיבה בינלאומית, מצב המחקר וחידושים בישראל ובעולם ועוד.

הקבוצה תיפגש אחת לחודש: חציו הראשון של המפגש יעסוק בסוגיות עקרוניות בחקר התחום על בסיס מאמר תיאורטי, מאמר מתודולוגי, שיטות לאיסוף נתונים ועוד כאשר אחד מחברי הקבוצה יוביל את הדיון. חציו השני של המפגש יתמקד במחקר של אחד מחברי הקבוצה בהתאם לשלב בו הוא\היא נמצאים (הצעת המחקר, איסוף נתונים ועיבודם, כתיבת הפרקים) שילווה בדיון ומשוב מצד שאר החברים.

לעמוד הויקי של הקבוצה

מפגשים תרבותיים בין יהודים לשכניהם במרחב המזרח אירופאי

החברותא- "מפגשים תרבותיים בין יהודים לשכניהם במרחב המזרח-אירופאי", תעסוק בסוגיות מרכזיות בהיסטוריוגרפיה של יהדות פולין מראשית העת החדשה ועד ימינו. תחת כותרת זו נדון בקשת רחבה של נושאים: בפולמוס דתי ובחציית גבולות הדת; בפולנית, יידיש ועברית; בתרבות חומרית ובאמנות עכשווית; ביחסי הגומלין בין חינוך, לאומיות, פוליטיקה וכלכלה; באינטרקציה בין מיעוטים לאומיים; בשינויים גיאו-פוליטיים ובהשפעתם הרחבה; בחורבן הקהילה היהודית והשואה ובזיכרון היסטורי ובדימויים הדדיים על שלל ביטוייהם.

במוקד הדיון יעמדו מחקרים המעלים סוגיות מתודולוגיות והיסטוריוגרפיות, תעודות בנות התקופה, יצירות ספרותיות או קולנועיות, ובעיקר, עבודתם המחקרית של חברי הקבוצה עצמם. מטרת החברותא היא להוות פלטפורמה אינטרדיסציפלינארית אשר תפגיש חוקרים צעירים העוסקים ב"מרחב הפולני" על גווניו. בעיני רוחנו, מסגרת כזאת תהיה מקום של לימוד משותף, חילופי דעות וידע ותספק בסיס לשותפויות אקדמיות נוספות. בנוסף, היא תאפשר לחברי הקבוצה להתחבט בסוגיות מקצועיות עם מעגל של עמיתים המתמודדים לעיתים עם סוגיות דומות. כינוס של כמה תלמידי מחקר העוסקים בהיסטוריה של יהדות מזרח אירופה מפרספקטיבות והיבטים שונים, יאפשר לחברי הקבוצה הן להפרות את מחקריהם האישיים והן להיחשף ולהכיר תחומים, תיאוריות ושדות שיח המשיקים למחקרם.

לוויקי של הקבוצה

גוף בהתהוות: כח, רגש והגוף הממוגדר

בעשורים האחרונים ניכרת התעניינות מדעית בייצוגים תרבותיים, בחוויות, בפרקטיקות ובמופעים שונים של גוף. האופן שבו נתפס הגוף בזירות חיים שונות משקף באופן עמוק את הכוחות החברתיים, התרבותיים והכלכליים של המודרניות המאוחרת. ברצוננו לבחון הבניות תרבותיות עכשוויות של הגוף המגדרי

באמצעות עיסוק בתצורות המגוונות בהם נשים וגברים חווים, תופסים ומשתמשים בגופם בהקשרים ובמוסדות שונים, במפגש עם טכנולוגיה, במהלך פרקטיקות של שינוי גוף ועוד. על בסיס זה נבדוק כיצד פרקטיקות אפקטיביות שונות מהוות חלק מהפרויקט של העצמי המודרני, וכיצד חוויות גופניות מתחברות לפוליטיקה של רגשות ושל כוח. נבקש להתחקות למשל אחר האופנים בהם תופסות נשים מקבוצות חברתיות שונות את כוחן החברתי הפוליטי ונבדוק מהו מקומם של רגשות וגוף בתפיסות הללו. נדון עוד במשמעותו ובמקומו של הגוף באמצעות התבוננות ובחינה של מושגים כגון פתולוגיה, אחרוּת, קשר בין גוף לעצמי וכדומה.

מטרת הקבוצה הינה להוות מרחב למידה לתלמידי מחקר אשר מתעניינים בשילוב בין עולמות התוכן הללו ולסייע בהתפתחות אישית ומקצועית. זאת ועוד באמצעות קריאה מעמיקה בטקסטים מתחומי ידע שונים כגון מדעי הרוח, החברה והתרבות, המאפשרים עיון רב-גוני בתיאוריות מרכזיות בתחום ובחשיבה על יישומן ככלי ניתוח. החלק הראשון של סדרת המפגשים יוקדש להיכרות עם טקסטים תיאורטיים מרכזיים הקושרים ומפרקים ממדים של גוף, מגדר, רגשות וכוח.

במהלך החלק הראשון של המפגשים נארח חוקרים בולטים לדיונים בנושאים בהם עוסקת הקבוצה. בחלק השני יציגו משתתפי הקבוצה תוצרי עבודות שיזכו לדיון ולמשוב מחברי הקבוצה. אחת ממטרות הקבוצה היא להביא לפרסום של משותף של תוצרים כתובים.

לעמוד הויקי של הקבוצה

יזמות עסקית במבט אינטרדיסציפלינרי

היזמות מבטאת תופעה מורכבת ורבת ממדים המחוללת שינויים אישיים, חברתיים וכלכליים בעולם והיא מהווה בסיס חשוב לצמיחת המשק, להגברת הייצור והתחרותיות, ליצירת מקומות תעסוקה חדשים ולצמצום האבטלה.

במהלך שנה אקדמית זו אנו מקימים קבוצת דיון ולמידה בנושא יזמות לדוקטורנטים מדיסציפלינות שונות (סוציולוגיה, מנהל עסקים, פסיכולוגיה, כלכלה ועוד). הקבוצה תהווה במה אקדמית, מקצועית וחברתית שתאפשר לדון בנושא היזמות תוך בחינת הקשרים שונים וסוגיות מחקריות ואישיות מגוונות כפי שכל חוקר בקבוצה חווה. מטרתנו ליצור שיח אקדמי אינטרדיסציפלינרי, פתוח, ביקורתי וקשוב בנושא היזמות שיעודד למידה קבוצתית, יתרום למחקרו של כל משתתף ויעשיר את הידע והמחשבה של חברי הקבוצה.

מפגשי הקבוצה מתבססים על דיון ולמידה אינטרדיסציפלינריים בתחום היזמות ונחלקים לשנים. חלקו הראשון של המפגש יאפשר לכל משתתף, בהתאם לשלב המחקרי בו הוא נמצא, להציג את מחקרו ולשתף בלבטים ובדילמות מקצועיות ואישיות.

בחלקו השני של המפגש יתנהל שיח פתוח בין חברי הקבוצה במסגרתו המשתתפים יוכלו להגיב, להעיר ולהאיר על נושאים שונים הרלוונטיים למחקר ולחוקר, לפתח בצוותא רעיונות וכיווני פעולה, להצביע על פערים, להמליץ על מחקרים רלוונטיים ולהפרות את הדיון בכל דרך ראויה, מקשיבה, יצירתית ומכבדת. הקבוצה תקיים מפגשים אחת לחודש באוניברסיטה העברית בקמפוס הר הצופים בירושלים. 

לעמוד הויקי של הקבוצה

זהויות יהודיות במעבר: בין יחיד וקבוצה

קבוצת המחקר 'זהויות יהודיות במעבר: בין יחיד וקבוצה' תתמקד בזהות יהודית ובקבוצות וקהילות יהודיות בשולי זהות זו: יהודים שמרדו, חרגו או הוחרגו מן הכלל – קראים, מומרים, משכילים ואחרים.

העניין שלנו בזהויות אלו נובע מן ההבנה שזהות, הן פרטית והן קהילתית, היא עניין דינמי ויחסי. היא משתנה תדירות ומוגדרת תמיד ביחס לזהויות אחרות הנמצאות עמה במגע. מטרתנו לבחון סוגיות של זהות פרטית וקהילתית במרחב היהודי: מהו התהליך העובר על יהודי אשר במהלכו הוא מגדיר את עצמו, או מוגדר על-ידי סביבתו, כ'אחר'? מהם התהליכים בהם הופך צבר של פרטים 'אחרים' שכאלה ל'קבוצה'? מהם היחסים בין היחידים והקבוצות הללו? מהם היחסים בין הקבוצות השונות – יחסים המהווים חלק מהגדרת זהותן?

בקבוצה זו נחקור מקרים של יחידים ונלמד מהם על קבוצות, ולהיפך. במהלך השנה נדון בשאלות רוחב הרלבנטיות לחוקרים בתחום בתקופות ובאזורים שונים, לצד דיון פרטני במקרי-בוחן שיוצגו לאורך השנה על-ידי המשתתפים מתוך מחקריהם. נברר סוגיות מתודולוגיות ותוכניות הקשורות לנושא הקבוצה: ניתוח עדויות כתובות ובמיוחד אגו-דוקומנטים, ניתוח טקסי מעבר ו'אקטים' של הפגנת זהות, והיכרות עם שיטות מחקר מתחום הלימודים הפוסט-קולוניאליים ולימודי ההגירה. 

הקבוצה תיפגש אחת לכמה שבועות, בימי ג' בשעות 10:30­-12:00, בבניין מנדל שבהר הצופים (סמוך לגן הבוטני). תאריכי המפגשים יימסרו בתחילת השנה. באחד מן המפגשים נשוחח עם מרצה אורח. מפגש אחר יתקיים במתכונת של סיור ירושלמי ברוח התכנים שיועלו במפגשי הקבוצה. בסמסטר השני נקדיש מפגשים אחדים להצגת מחקרי חברי הקבוצה שיהיו מעוניינים בכך.

ראשי הקבוצה:

תמיר קרקסון, היסטוריה של עם ישראל
משה יגור, היסטוריה של עם ישראל