קבוצת "הקול בראש" היא פלטפורמה קוגניטיביסטית המאחדת חוקרי מוזיקה מתחומים שונים, כגון תיאוריה מוזיקלית, אתנומוזיקולוגיה, מוזיקה פופולרית ומדעי המוח. הקבוצה תסקור מחקרֵי קוגניציה מן העשור האחרון. יישומי העקרונות הקוגניטיביים יודגמו בדיסציפלינות השונות של משתתפי הקבוצה ובמחקריהם האישיים. תוכניתנו השנתית כוללת שלושה נושאי-על:
This group will establish a cognitivist platform that unites music scholars from various disciplines, e.g. music theory, ethnomusicology, popular music and brain research. The group will review cognition research from the last decade. Applications of cognitive principals will be demonstrated by the participants within the framework of their disciplines and personal research. The annual syllabus includes three general subjects:
היכרות ושיחת פתיחה. התוודענו לספר Hohwy, J. (2013) The Predictive Mind. Oxford University Press. במפגש הוצגו חמישה נושאים/פרקים:
הצגת הספר ונושאיו - רם ראובן
פרק 4 - גתית בועזסון
פרק 5 - מיכל גולדשטיין
פרק 6 - ג'יריאס בולטה
פרק 8 - אדם יודפת
פרק 9 - תמר רגב
ספר זה, שאינו עוסק כלל במוזיקה, דן היטב בעיקריו של נושא הציפיות והניבוי, ומסייע ביצירת קטגוריזציה לדיונים עתידיים. המחבר טוען לקיומו של מכניזם מוחי המתמקד במזעור שגיאות, ואשר חולש על הפרספציה, הפעולה וכל מה שביניהן. לטענתו, המוח מכיל מודלים המתייחסים לכל אובייקט מכל סוג, לכן קיימת ציפייה טבעית לתיאום בין המודל לבין המידע המתקבל, ובמקרי אי-תיאום מתקבלת שגיאה (mismatch). מזעור כמות השגיאות ושיפור המכניזם מתאפשרים באמצעות עדכון מתמיד של המודלים המוחיים, יצירת תחזיות חדשות ובחינתן אל מול אינפוטים עדכניים. מעקב אחרי שלבי המודל מתבצע באמצעות זיהוי אותות מוחיים, המעידים על ההייררכיה הפנימית של המודל. בחלקו הראשון של הספר מוצג המכניזם המוצע, ובחלקיו השני והשלישי של הספר המכניזם מקושר למגוון נושאים, כגון מסגרת פרספטואלית, הזיות ורעיונות שווא, אוטיזם, רגשות, אחדות ההכרה ועוד.
התיאוריה המוצעת בספר זה עשויה לספק מסגרת התייחסות למחקרים של כמה מחברי הקבוצה, העוסקים בתהליכים של שינוי ותמורה בחברות אנושיות ובתרבויות במהלך ההיסטוריה. תהליכים אלה מייצרים, בנקודות זמן קריטיות, מודלים המתקבעים בתרבות כ"מתאימים" או "נכונים", ולבסוף כמייצרי ציפיות.
אדם יודפת סקר את ספרו של יורון:
Huron, D. (2006) Sweet Anticipation: Music and the Psychology of Expectation. Cambridge: MIT Press.
ספר זה הוא אבן דרך חשובה בנושאי הניבוי והציפיות בשדה הקוגניציה של המוזיקה, והוא עשוי להיקרא כהדגמה למחקר המוצג בסעיף 1. אף על פי שהספר נכתב לפני למעלה מעשור לא נס ליחו. בימינו אמנם קיימים מודלים קשיחים ומורכבים יותר, אך ספר זה תוקע עבורנו יתדות איתנים לדיון, ומתווה מגוון קטגוריות חשובות בנושא הציפיות במוזיקה. בספר מוצגת תיאוריה המכונה ITPRA, המטפלת בחמישה יסודות ובזיקות שביניהם: Imagination, Tension, Prediction, Reaction, Appraisal. יורון מפתח שני מושגי יסוד – ייצוגים מנטליים וסכמות – המתהווים בתהליכי למידה סטטיסטיים.
רם ראובן הציג את ספרה של מרגוליס, המכיל סקירה רחבת יריעה לנושא החזרות במוזיקה מזוויות שונות: תיאוריה מוזיקלית, בלשנות, פסיכולוגיה ונוירולוגיה.
Margulis, E. (2013) On Repeat: How Music Plays the Mind. Oxford University Press.
תמר רגב תציג את נושא ה-MMN. סקירתה תכלול הסבר כללי על EEG והפוטנציאלים (ERP) האודיטורים, כבסיס מקדים להבנת ה-MMN. חומר ההכנה הוא מאמר סקירה מרכזי ומקיף:
Naatanen et al. (2007). The mismatch negativity (MMN) in basic research of central; auditory processing: A review. Clinical Neurophysiology.
המעוניינים בקריאה נוספת יכולים לקרוא בספר Human Auditory Evoked Potentials מאת Picton (גרסת הספר של גוגל) או לספר An Introduction to the Event-Related Potential Technique מאת Luck (ספר כללי הסוקר פוטנציאלים לאו דווקא אודיטוריים וגם הסברים טכניים על השיטה.
מפגש בהובלתו של ג'יריאס בולטה. נושא וחומרי קריאה יתפרסמו בהמשך.
מפגש עם אורחת הקבוצה, ד"ר רוני גרנות, בנושא ניבוי וציפיות. חומרי קריאה יתפרסמו בהמשך.
מפגש בהובלתה של מיכל גולדשטיין, בנושא שימוש במודלים ממוחשבים של נוירונים למחקר בקוגניציה מוזיקלית. חומרי קריאה יתפרסמו בהמשך.
נושא וחומרי קריאה יתפרסמו בהמשך.
נושא וחומרי קריאה יתפרסמו בהמשך.
נושא וחומרי קריאה יתפרסמו בהמשך.
במהלך שנת הלימודים תתקיימנה עשר פגישות בימי ג' בשעה 12:30 בבניין מנדל בחדר 440, להלן התאריכים. אנא התעדכנו בדף זה בנוגע לחדר ולשינויים במועדים.
22.11.2016
13.12.2016
3.1.2017
24.1.2017
14.2.2017
7.3.2017
28.3.2017
9.5.2017
6.6.2017
20.6.2017
לפי סדר א"ב (שם ונושא המחקר)
הצטרפו אלינו! לפרטים: רם ראובן, 050-322-8070, ramreu@gmail.com