נושא הזקנה וחקר הגרונטולוגיה מצוי כיום על סדר היום הציבורי והחברתי, עניין שנובע מהעלייה בתוחלת החיים והעלייה התלולה והמתמשכת במספר הזקנים בעולם. מציאות זו מציבה בפני החברה והגופים המטפלים בזקנים, שורה של אתגרים ומעלה סוגיות חברתיות, פסיכולוגיות, משפטיות וכלכליות הקשורות לצורכי אוכלוסיית הזקנים, ולצורך במציאת מענים הולמים. גרונטולוגיה הינו תחום אינטרדיסציפלינרי, הדורש דיון אינטגרטיבי המערב אסכולות שונות ותחומי ידע מגוונים.
קבוצת החברותא תהווה במה אקדמית, מקצועית וחברתית שתאפשר לתלמידי מחקר לדון בסוגיות בחקר הזקנה תוך בחינת הקשרים שונים וסוגיות מחקריות רלוונטיות למשתתפים. מטרתנו ליצור שיח אקדמי אינטרדיסציפלינרי, פתוח, ביקורתי וקשוב בנושא הזקנה שיעודד למידה קבוצתית, יתרום למחקרו של כל משתתף ויעשיר את הידע והמחשבה של המשתתפים. החברותא תעסוק בדילמות ואתגרים במחקר איכותני ובמחקר כמותי, בתיאוריות, חידושים בישראל ובעולם ועוד, בנוסף לדיון ומשוב על המחקרים והכתיבה של חברי הקבוצה. הקבוצה תיפגש אחת לחודש באוניברסיטה העברית בקמפוס הר הצופים, כאשר חציו הראשון של המפגש יעסוק בהיבטים תיאורטיים ובשיטות מחקר רלוונטיות, וכן בלימוד של סוגיות עדכניות מהמחקר בארץ ובעולם. חציו השני של המפגש יעסוק בדיון במחקר הספציפי של כל משתתף וקבלת משוב. כל משתתף בקבוצה ייקח בה חלק פעיל ואף יעביר נושא. כמו כן, ייתכן כי במהלך השנה יוזמן מרצה אורח מומחה בתחומים שיידונו בקבוצה.
יפית כהן - coyafit@gmail.com
אלה שורץ - ella.schwartz1@mail.huji.ac.il
במהלך המפגש השני של החברותא אלה הציגה את אתר מרכז הידע לחקר ההזדקנות שמכיל מאגר מידע של מחקרים על זקנה בישראל והראתה כיצד להשתמש בו על מנת לחפש חומר על זקנה בישראל וכדי לגשת למאגרי המידע בו. כמו כן היא הסבירה מהם סקרי אוכלוסיה וכיצד ניתן לעבוד איתם, וערכה היכרות מעמיקה יותר עם סקר SHARE, הבוחן בני 50+ באירופה וישראל.
במהלך המפגש ליעד אורתר הציג את הדוקטורט שלו בנושא אחריות תאגידית כלפי קשישים.
בנוסף אלה הציגה הסבירה על סקרי אוכלוסיה ועל היתרון שבשימוש בהם, לטובת מי שלא נכח במפגש הקודם. בהמשך היא הציגה את הדוקטורט שלה, בנושא "שינויים ברשתות חברתיות וברווחה הנפשית בגיל המבוגר", תוך התמקדות במאמר הראשון מהדוקטורט, אותו היא כותבת בימים אלה.
בתחילת המפגש אלה הציגה את הנושא של דרוג כתבי עת ופרסומי מאמרים. לאחר מכן, הוצג הנושא של כתיבת מאמר מסוג review (סקירת ספרות סיסטמטית). ניתן מקום לשאלות ודיון.
במהלך המפגש אורית הציגה ממצאים ראשוניים מהדוקטורט שלה, בעקבות סיום איסוף הנתונים. היא נעזרה בחברי הקבוצה בחשיבה על ניתוח הנתונים ופיתוח כיוונים להמשך, על מנת לכתוב את מאמרי הדוקטורט אודות הממצאים.
במהלך המפגש יפית הציגה את הדוקטורט שלה, העוסק ברגשות בקרב מטפלות בקשישים. היא הציגה את שיטת המחקר האיכותני וכן ממצאים מהתזה, אשר שימשה את הבסיס לעבודת הדוקטורט. הקבוצה דנה בממצאי התזה, במשמעותם, ובתחום הטיפול בקשישים באופן כללי.
בתחילת המפגש עדית ויפית הציגו את רשמיהן מיום העיון שנערך באוניברסיטה העברית על יציאה לפוסט דוקטורט. חברי הקבוצה דנו בסוגיות שעלו מיום העיון ועל השלכותיהן על עתידם המקצועי.
בחלק השני של המפגש עדית הציגה ממצאיים ראשוניים מהדוקטורט שלה, בנושא "נרטיבים של זקנה והזדקנות בעיתונות הישראלית: בין כלכלה ניאו-ליברלית להתארכות תוחלת החיים". נערך דיון אודות הנרטיבים השונים שעלו ביחס לזקנה, ועל כיוונים להמשך המחקר של עדית.
המפגש האחרון של החברותא לחקר הזקנה התחיל עם הרצאת אורח של הגברת נינה לוסקין, מהיחידה לאנגלית כשפה זרה, אשר דיברה על כתיבת מאמרים באנגלית. היא נתנה הנחיות לכתיבת ההקדמה והסיכום של מאמרים, וכן הציגה ניסוחים אפשריים לחלקים אלה של המאמר. נינה שיתפה את משתתפות הפגישה והדגימה את דבריה באמצעות המחקר שלהן.
בחלק השני של הפגישה נערך סיכום של החברותא. המשתתפות ציינו את התרומה של החברותא להתפתחותן המקצועית, את התמיכה בשלבי המחקר השונים ואת הלמידה מהעמיתות בחברותא. לבסוף, נערך דיון באפשרות של הגשת מושב משותף לכנס הדו-שנתי של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, שיערך בפברואר 2018. הוסכם שחמש מחברות הקבוצה יגישו ביחד מושב.